top of page
Search
  • Writer's pictureThibo Devos

Updated: May 1, 2018

De tweede week na de vakantie werd ingevuld met lesgeven en verder werken aan ons project.

Op dinsdagavond, 5 minuten voordat de schooltijd eindigde, werd ons gemeld dat we de volgende dag in St. Monica verwacht werden. Dat is iets typisch Afrikaans, alles gebeurt op het laatste moment. Onze lessen die we voorbereid hadden moesten we dus ook wat aanpassen.

St. Monica School is een andere primary school in Arusha. De leerlingen van class 7 hadden daar op woensdag examen. Dit werd in samenwerking georganiseerd met St. Monica en Bright Future. We vonden het wat vreemd dat de examens daar plaatsvonden. We gingen in gesprek met de directeur en vroegen waarom ze dit deden. Hij vertelde ons dat de leerlingen op die manier gewoon worden aan een andere omgeving. De leerlingen van class 7 worden klaargestoomd om het nationaal examen te doen en naar het secundair onderwijs te gaan. Dit is hier een grote stap en ze willen de leerlingen daarop zo goed mogelijk voorbereiden. Dit doen ze onder andere door hen in een andere omgeving (andere locatie, andere leerkrachten, andere leerlingen) examens te laten maken.

Tijdens de examens viel het op dat in elk examen een aantal fouten in de vragen geslopen waren. De leerkrachten moesten die iedere keer komen verbeteren. Dit verwonderde mij want als leerkracht controleer je toch je examen voordat je die laat afdrukken. Een feit is dat dit niet alleen in examens gebeurt. Heel vaak in handboeken vind je verkeerde begrippen terug, tikfouten, zinnen die niet afgewerkt zijn, .... Deze lijn trekt zich natuurlijk door in het dagelijkse leven waarbij je vaak ook spellingfouten ziet op winkels, gezelschapsspellen, straatborden,…

Op donderdag hadden we een nieuwe gast. We hadden een straathondje, Ballie, gered. We waren van plan om hem aan een Belgische vrouw te schenken die hier woont en gaat trouwen met een Tanzaniaan. Op zaterdag waren uitgenodigd bij hen om iets te eten.

Op zondag kwamen er een groep leerkrachten naar ons verblijf om pannenkoeken te eten. We hadden verschillende leerkrachten van de 3 verschillende scholen uitgenodigd. Zo konden we ze verwelkomen in ons huis en zagen ze ook eens leerkrachten van andere scholen.

  • Writer's pictureThibo Devos

Updated: May 1, 2018

Na onze vakantie was het weer tijd om het echte leven aan te vatten. We begonnen weer volop les te geven. Het was opvallend dat de eerste dag na de vakantie bijna de helft van de leerlingen niet aanwezig waren op school. Blijkbaar waren ze allemaal ‘ziek’. Later hoorden we van medestudenten dat dit blijkbaar komt doordat de ouders hun kinderen nog een dag langer thuis hielden zodat ze nog wat konden helpen.

In onze lessen gingen we met veel enthousiasme door met de leerstof. We merkten dat de leerlingen wat actiever waren dan voor de vakantie. In de eerste lessen moesten we weer wat strenger zijn om de klas goed onder controle te houden. Dit lukte vrij goed waarbij we de leerlingen beloonden met wat spelvormen. Dit vonden wij en de leerlingen zeer leuk. Na de spelvormen merkten we dat de leerlingen beter meewerkten dan vooraf, al blijft het iedere les een uitdaging om een klas van meer dan 40 leerlingen ordevol te houden.

Op donderdag gingen we met de directeur naar het centrum om spullen te halen voor ons tweede project. Voor ons tweede project willen we een grote kaart van Tanzania tekenen. Daarbij gaan we verschillende spelvormen ontwikkelen met magneten die de leerkrachten dan kunnen gebruiken in hun lessen. Het idee is om hierbij verschillende spelvormen met verschillende, gevarieerde onderwerpen maken.

Doorheen de week hebben we veel problemen gehad met de elektriciteit en het water. Door de zware regenval was er een pijpleiding kapot waardoor we geen watervoorziening meer hadden. Door een blikseminslag was er in meer dan de helft van de stad geen elektriciteit. Toen in het weekend alles terug werkte besloten we om zo snel mogelijk ons schoolwerk te doen zodat we alles konden posten en doorsturen vanaf zodra we de mogelijkheid hadden.

  • Writer's pictureThibo Devos

Updated: Apr 15, 2018

Woensdag vertrokken we vol goede moed naar zee. Het was een lange trip dus we wilden zo vroeg mogelijk vertrekken zodat we nog wat konden zwemmen in de namiddag. Onze taxichauffeur was al te laat waardoor we een uur later vertrokken. Eenmaal vertrokken werden we heel vaak tegengehouden door de politie. De politie is hier corrupt waardoor ze veel auto’s zonder reden laten stoppen. Ze proberen dan iets te vinden waardoor ze geld kunnen verdienen.

Eenmaal terug onderweg was er plots een file. De file was ontstaan door een rivier die buiten zijn oevers was getreden. De hele weg was overstroomd waardoor we genoodzaakt waren om te wachten tot het water was weggestroomd.

Eenmaal aangekomen in onze lodge kregen we nog een avondmaal en besloten we om nog een duik in de zee te nemen, ook al was het al donker.

Vandaag stond er snorkelen op het programma. We gingen met de boot richting een zandbank waar koraalriffen waren. Na een tijdje stak er een strakke wind op. Daardoor waren we genoodzaakt vervroegd terug te keren naar het vasteland. Aangekomen op het vasteland gingen we nog wat zwemmen in zee en speelden we beachvolleyball.

De dag erop konden we wat strandmateriaal gebruiken van onze lodge. Ze hadden enkele surfplanken, kayaks en duikmateriaal.

De zaterdag keerden we terug huiswaarts, wat niet vlekkeloos verliep . De auto had voortdurend pech waardoor we na 7 uur pas 50 km (van de 430 km) hadden afgelegd . We zaten om 16u30 vast in een dorpje waardoor we een andere taxi hebben gezocht. Zondag om 2u45 kwamen we eindelijk terug thuis. We sliepen zondag uiteraard wat langer, ruimden alles op en bereidden ons voor om opnieuw naar school te gaan.

bottom of page