top of page

LIGGING

Tanzania ligt in het Oosten van Afrika. Het land grenst aan Congo, Rwanda en Burundi in het westen, Uganda en Kenia in het noorden, en Mozambique, Malawi en Zambia in het zuiden.

HOOFDSTAD

De hoofdstad is Dodoma (180.551 inwoners) maar de grootste stad is Dar es Salaam (4,3 miljoen inwoners). Veel van de overheidsdiensten zijn nog altijd gevestigd in Dar es Salaam die de vroegere hoofdstad was van Tanzania. Dodoma is de hoofdstad van Tanzania sinds 1973. De stad is gesticht door de Duitse koloniale heersers om een hoofdstad te hebben die meer centraal in het land gelegen is.

Dodoma is centraal gelegen in het land, terwijl Dar es Salaam aan de kust ligt.

KLIMAAT

In Tanzania heerst er in het grootste deel van het land een tropisch savanneklimaat. Doordat het land vlakbij de evenaar ligt, is het daar het hele jaar redelijk warm. Wel zijn er grote verschillen tussen de gebieden in Tanzania onderling door de invloed van de zee en de hoogteverschillen zoals je kan zien op figuur 4 . Er is ook een duidelijk verschil merkbaar tussen droge periodes (het droge seizoen) en natte periodes (het regenseizoen). 

TAAL

Er worden heel veel verschillende talen gesproken in Tanzania doordat er heel veel verschillende etnische groepen leven. De twee officiële landstalen zijn het Swahili en Engels.

MUNTEENHEID

In Tanzania betaalt men met de Tanzaniaanse shilling. 1 Tanzaniaanse shilling is 0.00042 Euro waard waardoor je voor 1 euro momenteel ± 2.382,62 Tanzaniaanse shillings krijgt. De laagste munteenheid die je kan gebruiken in Tanzania is een munt van 50 Tanzaniaanse shilling en de hoogste is een briefje van 10.000 Tanzaniaanse shilling.

RELIGIE

De belangrijkste religies in Tanzania zijn de Islam (± 35 procent van de bevolking), de animistische godsdiensten (ook 35 procent) en het Christendom (30 procent). De Islam komt vooral voor in Zanzibar en aan de kust door de invloed van de Arabieren in de geschiedenis. De animistische godsdiensten zijn de natuurgodsdiensten maar worden de dag van vandaag vaak vermengd met andere godsdiensten zoals het Christendom. Bewoners hechten nog veel belang aan het geloof en zijn dus veel religieuzer ingesteld dan in onze westerse maatschappij. 

BEVOLKING

Er leven 53.950.935 inwoners in Tanzania. Dit is een bevolkingsdichtheid van 57 inwoners per km2. De meeste mensen leven echter aan de randen van het land, het centrum van het land is eerder dunbevolkt. Er leven heel veel bevolkingsgroepen bij elkaar. Er zijn echter geen grote spanningen tussen deze groepen onderling, zeker omdat er geen enkele groep groot genoeg is om de andere groepen te ‘overheersen’. Er zijn zo’n 130 verschillende etnische groepen in Tanzania. Veel inwoners hebben een Aziatische achtergrond en sommigen een Europese. Dit komt door de rijke geschiedenis die Tanzania heeft en die later besproken wordt. Enkele voorbeelden van etnische groepen zijn Sukuma (leven ten zuiden van het Victoriameer), Nyamwezi (wonen in Centraal-Tanzania), Ha (wonen in het westen van Tanzania) en de Maasai.

BESTUURLIJKE INDELING

Tanzania is een republiek waarbij Zanzibar een semi-autonome status heeft. Zanzibar heeft een eigen parlement maar valt onder het gezag van de regering van Tanzania. Dit is erg omstreden, veel mensen van Zanzibar willen onafhankelijk worden van Tanzania. Het grondgebied van Tanzania is onderverdeeld in 26 regio’s (zie figuur 7) die dan verder onderverdeeld worden in 129 districten.

POLITIEK

Zoals eerder vermeld is Tanzania een republiek. Het land heeft een meerpartijenstelsel waarbij de bevolking via democratische verkiezingen iedere vijf jaar kan gaan stemmen, de president is 1 keer herkiesbaar. De president komt meestal van het vasteland terwijl de vice-president de premier van Zanzibar is. Het parlement heeft 156 leden: 101 op het vasteland en 55 van de eilanden Zanzibar en Pemba. De huidige president is John Magufuli en de vice-presidente is een vrouw Samia Suluhu (wat aantoont dat Tanzania veel werk steekt in de gelijkheid van man en vrouw).

ECONOMIE

Er is een sterke economische groei in Tanzania. Ondanks dit feit is Tanzania wel nog altijd één van de armste landen ter wereld. Zo’n 80% van de bevolking is werkzaam in de landbouw. Het grootste deel zijn zeer kleinschalige boeren die hun opbrengst gebruiken om hun eigen familie te onderhouden en een klein deel verhandelen binnen het land zelf. Wel zijn er nog veel andere landbouwproducten die uitgevoerd worden naar andere landen. De belangrijkste zijn katoen, cashewnoten, koffie, thee. Op Zanzibar en Pemba kruidnagel (80% van de kruidnagel in de wereld komt van Zanzibar). Andere gewassen die uitgevoerd worden uit Pemba zijn vanille, gember, nootmuskaat en citroengras, van op het vasteland snijbloemen, kokosnoten, tarwe en maïs.

Ook de mijnbouw is een snelgroeiende economische tak van Tanzania. Vooral goud wordt uitgevoerd. Verder wordt er ook in kleine mate steenkool, ijzererts, diamant, zout, gipsnikkel en kobalt verhandeld. In Tanzania komt er ook een zeldzame halfedelsteen Tanzaniet voor. Die halfedelsteen komt daar enkel voor en wordt ook uitgevoerd.

Ook is er industrie aanwezig die vooral bestaat uit een aardolie- en petrochemische raffinaderij, cement-, kunstmest-, tabaks-, papier- en textielfabrieken. Andere groeisectoren zijn voedselproductie, dranken, textiel, verven en sisaltouwen. Deze industrie komt vooral voor in de grote steden.

In de energieproductie is er ook een beperkte werkgelegenheid. De meeste energie in Tanzania komt van waterkrachtcentrales (zo’n 75 procent).

Een heel belangrijke economische sector is het toerisme die zeer sterk aan het groeien is en werkgelegenheid biedt aan veel mensen.

De belangrijkste landen waarnaar er uitgevoerd wordt zijn Japan, India, Canada en Nederland.

De belangrijkste landen waar er producten van ingevoerd worden zijn Zuid-Afrika, China, Verenigde Arabische Emiraten en India. Dit zijn vooral machines, transportmateriaal, diverse gefabriceerde goederen, petroleum, industriële ruwe goederen en diverse voedselwaren.

Momenteel zijn de kosten van de invoer groter dan de opbrengsten van de uitvoer maar dit verschil wordt steeds kleiner.

bottom of page